info    |    vores hunde   |    hvalpe    |    hundefoder   |    sidste nyt  |    sundhed    retrieverordbog   |    kontakt  |    forside

 

 

Kennel Partridge’s 

Retrieverordbog

 for nye retrieverejere

 

som sikkert vil møde mange nye og specielle ord i denne verden…

Kilde: DRK og egne fortolkninger

     A B C D E F G H I J K L M N O P – Q – R S T U V W – X – Y – Z – Æ- Ø - Å

 

A

 

AA

Forkortelse for albueartrose eller albuedysplasi som er en arvelig sygdom, der forekommer som slidgigt i albueleddet. Opdeles i graderne: 0 – 1 – 2 – 3, hvor 0 er fri.

acme hundefløjte

Plastfløjte som fås i flere toner og farver.

aflevering til hånd

Hunden skal aflevere til førerens hånd på dennes kommando.

Aggressivitet Dårlige oplevelser kan gøre en hund aggressiv. En sky hund kan også være aggressiv. Hvis en labrador er aggressiv i udstillingsringen eller på markprøve, bliver den bortvist.
Aktivering Alle hunde har brug for at blive aktiveret. Hunden skal have opgaver, som den kun kan løse ved at bruge sine sanser - navnlig lugtesansen. Gem ting, som hunden skal finde. Spred noget af hundens mad og lad den selv finde det. Apportering er en rigtig god aktivering.

albueartrose

Arvelig sygdom, der forekommer som slidgigt i albueleddet. Opdeles i graderne: 0 – 1 – 2 – 3, hvor 0 er fri

allergi

Et stigende problem for hunde er allergi, symptomerne kan være kløe, tilbagevendende øregangseksem eller lignende. Lopper kan også give allergi.

and

Kan forekomme på A – B og C-prøver.

andejagt

En meget populær jagtform er andejagt. Ænderne trækker ofte i halvmørke, og det er derfor ikke nødvendigt at sidde i skjul, hvis hund og fører sidder stille.

anmeldelsesblanket

For at stille op til en officiel prøve, skal man indsende en anmeldelsesblanket ca. 5 uger før prøvedato. Se mere her

anskudt

Et stykke vildt som er blevet ramt men ikke er dødt.

Ansvarsforsikring En lovpligtig forsikring for hundeejere i Danmark, kan tegnes i de fleste selskaber.

apport

Kommando for at sende hunden ud efter apportgenstanden

apportering

Betegnelse for at hunden henter en genstand og kommer tilbage til sin fører med den.

A-prøve

Officiel markprøve som bliver afholdt i forbindelse med en jagt. Prøven afholdes i henholdsvis åben klasse og vinderklasse. Resultatet stambogsføres.

Avlsrestriktioner Der er visse sundhedsmæssige krav, som skal være opfyldt hos begge forældre, for at hvalpe kan blive registreret i DKK. Se mere her.

B

 

indeks

 

back

Engelsk udtryk for at sende hunden bag ud.

bedømmelse

Der gives en skriftlig bedømmelse af hver enkelt hund på markprøve.

Begynderklasse B-prøve

Markprøve hvor hundene bedømmes enkeltvis. Adgangskravet er bestået brugsprøve, samt at hunden er over 12 måneder gammel. Dømmes som en kvalitetsbedømmelse hvor der kan gives 1. – 2. – 3. præmie og 0 – D.

benfløjte

Fås som et eller 2-tonet i f.eks. bøffelhorn eller hjortetak.

bliv

Kommando for at få hunden til at blive siddende, når man går fra den.

blodspor

Et anskudt eller påkørt stykke vildt efterlader et blodspor, som eftersøgningshunden følger. Blodspor udlægges også ved sporprøver.

blodøre

En væskeansamling i øreflappen, som kan opstå, hvis hunden slår voldsomt med øret. Blodøre kræver kirurgisk eller medicinsk behandling for at hindre udviklingen af en deform øreflap også kaldet ”blomkålsøre”.

blød mund

Hunden bærer vildt/dummy i munden uden at beskadige det.

bombehund

En hund som er trænet til at finde sprængstoffer.

B-prøve

Officiel prøve hvor resultatet bliver registreret. Der bliver brugt koldt vildt. B-prøver opdeles i Begynderklasse, Åben klasse, Vinderklasse og Unghundemesterskab.

bringselrapportør

Schweisshund som i sit halsbånd har et bringsel hængende. Når vildtet er fundet, tages bringslet i munden og hunden returnerer til sin fører, som så ved at hunden har fundet dyret.

Brugschampion

Titel som kræver 2 certifikater i vinderklasse på markprøve B og 1 certifikat i vinderklasse. på markprøve A, samt mindst en 2. præmie i åbenklasse på udstilling, eller en bestået kvalifikationsprøve.

brugsprøve

Lydighedsprøve som indeholder apportering og skud. Hunden skal være fyldt 8 måneder for at deltage. Hos hanner checkes for kryptorchidsme. Der er ikke anmeldelsesfrist til klubbens brugsprøver. Link for mere info.

brækket hale Ca. 1/3 af halen står vandret ud fra haleroden, resten hænger lige ned, og det ser ud som om halen er brækket. Hunden har fået en bindevævsinfektion som er ufarlig, og går over efter nogle dage, kommer ofte af kulde. Det er altid godt at tørre hundens bagpart godt efter en våd jagt.

bytte

Hvis hunden på prøve bytter fra et stykke vildt til et andet, kan den diskvalificeres. Bytte bruges også om den ting (vildt, dummy eller andet), som hunden har samlet op.

C

 

indeks

 

CACIT

1. vinderen kan på nogle vinderprøver tildeles et CACIT (certifikat til international brugsprøve championat) hvis hunden er af international høj standard.

cataract

Øjensygdom også kaldet grå stær eller HC. Placeret i bagerste linsepol under linsekapslen. Er langsomt fremadskridende og fører sjældent til blindhed.

certifikat

Kan gives på markprøve A og B i vinderklasse til 1. vinderen.

chesapeake bay retriever

Chesapeaken stammer fra USA. Den er en kraftig, robust apportør, og med sin højisolerede pels kan den arbejde i vand i selv de koldeste vintermåneder. Intelligent, og arbejdsivrig. God familiehund, som elsker sin familie, men dog jagt højere. Pelsen er kort og tyk, findes i flere farvevarianter. Se mere her

chipmærkning

En chip er en lille radiotransponder, som lægges ind under huden på venstre side af halsen. Denne chip har et nummer som kan aflæses med en scanner.

CK

Forkortelse for certifikat kvalitet. Hvis flere hunde viser certifikatkvalitet kan de tildeles CK.

CNM Centronuclear Myopati kaldes også Hereditary myopathy of the Labrador retriever eller Labrador retriever myophathy. Sygdommen ses ved at hvalpen i ca. 2-5 måneders alderen, taber sig i vægt, og bliver stiv i sine bevægelser. Hvalpen tåler ikke motion og bliver muskelsvag. Musklerne udvikles ikke normalt, og ofte får hvalpen vækstproblemer. Man kan DNA-teste for denne sygdom.

C-prøve

Uofficiel prøve som ligner en B-prøve. Resultatet bliver ikke registreret.

curlycoated retriever

Curlyen har en god næse og fremragende markeringsevne. Den har stor personlighed, og knytter sig tæt til sin ejer. God til at forsvarer sit hjem og sin familie. Pelsen er tæt og krøllet, farven er sort eller brun. Se mere her

D

 

indeks

 

D

Betyder diskvalificerende fejl og kan gives på markprøve i begynder og åbenklasse.

Danmarks Jægerforbund En organisation hvor langt størsteparten af medlemmerne er organiseret i 900 lokale jagtforeninger, der er fordelt i otte kredse.

Dansk Hunderegister

Alle hunde skal registreres inden de er fyldt 4 måneder hos Dansk Hunderegister. ID mærkningen kan være tatovering eller chip-mærkning. Se mere her

Diarre Det er ikke ualmindeligt, at en hund kan have diarre. Hvis der er blod i diarreen, bør du søge dyrlæge. Er det en hvalp, der har diarre, søges altid dyrlæge straks, da hvalpe hurtigt bliver dehydrerede.

dirigering

Findes i åben- og vinderklasse på markprøve. Hunden skal på førerens anvisning finde det udlagte stykke vildt, og skal kunne stoppes på vej ud.

dirigeringstræning

Hunden trænes i at kunne sendes til siderne og ligeud, og at kunne stoppes på kommando.

diskvalificerende fejl

Nægter hunden at gå i vand på en markprøve, er det en diskvalificerende fejl. Aggressiv adfærd, piberi, knaldapporter, ødelagt vildt, bytte vildt er også diskvalificerende fejl.

DJR Forkortelse for Dansk Jagthunde Registrering, der er en konkurrerende klub til DKK og ikke anerkendt af FCI. Hunde, der er stambogsført i DJR, kan derfor ikke deltage på hverken DKK eller DRK's prøver og udstillinger. Har man en retriever med en DJR stambog, er det muligt, at få hunden overført til en DKK stambog, hvis den opfylder visse krav.  
DNA test Det er muligt at DNA teste Labrador for prcd-PRA, EIC og CNM. Testen gælder resten af hundens liv.

DKBCH

Forkortelse for Dansk Brugschampion.

DKJCH

Forkortelse for Dansk Jagtchampion.

distraktion

Kan forekomme på markprøver. Der kastes en fugl mens hunden er på vej hjem med et stykke vildt, og hunden må ikke lade sig distraherer af denne. Først når vildtet er afleveret, må distraktionen hentes.

DKK

Forkortelse for Dansk Kennel Klub. Se mere her

dobbeltpels

Labrador retrievere har dobbeltpels, hvilket betyder at den underste pels er ulden og vandskyende. Den yderste pels består af dækhår som er kraftige og blanke.

dommer

På officielle prøver er det en autoriseret dommer som bedømmer hunden.

dommer-aspirant

I den anden del af uddannelsen som autoriseret dommer, er man dommeraspirant.

dommer-elev

I den første del af uddannelsen som autoriseret dommer, er man dommerelev.

drivjagt

Deltagerne er delt op i to hold, som skiftes til at gå igennem og drive en såt, mens det andet hold står for i skyttekæden.

DRK

Forkortelse for Dansk Retriever Klub. Se mere her

dual purpose

Udtryk som bruges om en hund, som kan begå sig på både udstilling og markprøve.

due

Bruges på B og C-prøver

dummy

Apportgenstand som hunden skal hente til sin fører

dummyskyder

Træningsværktøj som kan skyde en dummy ud på en afstand mellem 25 til 100 meter. Lydstyrken svarer til et haglgevær. Der kræves en særskilt våbentilladelse til dummyskyderen.

dummytest Se workingtest.

dværgvækst

Betegnelse for SD2 som er en knoglesygdom i benene, som gør at de er kortere end normalt.

dæmpende signaler Hunden sender signaler, som er beregnet til at virke neddæmpende på den anden part. Hunden bruger dem både over for mennesker, og når den møder andre hunde. Eksempler på dæmpende signaler kan være at gå langsomt, vende hovedet væk, smaske, gå i legestilling, logre med lav haleføring eller vende siden eller bagparten til.

E

 

indeks

 

EIC Exercise Induced Collapse hos Labrador Retriever. EIC er beskrevet som et sygdomskompleks med trænings intolerans og kollaps. Der kan laves DNA-test for denne sygdom.

eksteriør

Hundens udseende kaldes eksteriør.

ekvipage

Når en hund og fører er til bedømmelse i en klasse kaldes parret en ekvipage.

eliteprøve

Prøve som afholdes 1 gang om året i forbindelse med en jagt. Der findes en elite-vinder og der kan uddeles certifikat. 

entropion Indadvendte øjenlåg, som medfører kronisk irritation og tåreflåd fra øjet på grund af de indadkrængende øjenhårs berøring af selve øjet. Lidelsen kan være arvelig.
epilepsi En sygdom som både skyldes en ubalance/defekt i signalstofferne i hjernen og følgerne af en læsion i hjernen. Der findes både arvelig og ikke arvelig epilepsi. Det anbefales at syge hunde ikke anvendes i avl, og hunden kan i de fleste tilfælde leve godt resten af sit liv stort set uden anfald, hvis den undgår den stress, som følger med løbetid, parring, drægtighed og fødsel.

eye-wiped

Har en hund forgæves søgt efter vildt, og en anden hund finder vildt på samme sted, kaldes det at blive eye-wiped.

F

 

indeks

 

fart og stil

En hund som med stor lyst og i passende tempo dækker området, kan siges at have fart og stil.

farvevarianter En labrador findes i tre farvevarianter; sort, gul eller brun. En lille hvid plet på brystet er dog tilladt. Den gule farve kan variere fra lys flødefarvet til ræverød. Flatcoated retriever og Curly coated retriever findes i sort eller brun. Golden retrievere findes kun i gylden, som kan variere i farven. Chesapeake Bay Retrieverens farve findes i brunlige nuancer.

fasan

Kan forekomme på A – B og C-prøver.

FCI Federation Cynologique Internationale er den internationale hundeorganisation, som DKK er tilsluttet. FCI er blandt andet ansvarlig for race-standarderne, for bekæmpelse af arvelige sygdomme, og reglerne for internationale udstillinger.

field trial

Engelsk ord for markprøve.

field trial award winner

Engelsk ord for markprøve pris vinder.

field trial champion

Engelsk ord for markprøve champion.

field trial winner

Engelsk ord for markprøve vinder.

finalepost

Den afsluttende post i vinderklasse kaldes finaleposten.

flatcoated retriever

En flat er en glad og venlig familiehund med et godt temperament. Den bør dog ikke anskaffes pga. sit kønne udseende, da det er en meget aktiv hund, som gerne vil med på jagt. Pelsen er lang med faner på ben og hale, farven er sort eller brun. Se mere her

fløjte

En fløjte er et uundværligt redskab, når man fører hund. Med fløjten kan man få hundens opmærksomhed selv om den er meget langt væk.

flåt Den kaldes i folkemunde for en tæge, hvilket er forkert. Flåten er udbredt i hele landet og er en blodsugende mide, som kan forårsage forskellige sygdomme. De mest kendte er borreliose og erhlichiose.
fod Udtrykket at hunden følger foden, betyder at hunden følger den fært, som en anskudt fugl afsætter, når den løber i skjul.

formel 1

En hund der er avlet på engelske/irske markprøvelinier, kaldes i folkemunde formel 1. Begrebet er opstået fordi hunde af disse linier er hurtige. Se mere her

fri ved fod

Hunden følger førerens venstre ben, og har ikke snor på.

frit søg

Findes på markprøver. Hunden skal selvstændigt afsøge et område og apporterer det udlagte/faldne vildt. I åben og vinderklasse søger 2 eller flere hunde samtidig.

FT Field Trail betyder markprøve

FTAW

Forkortelse for field trial award winner

FTCH

Forkortelse for field trial champion

FTW

Forkortelse for field trial winner

fældning En retriever fælder meget ca. to gange om året, hvor den sætter ny pels. Der vil dog altid falde løse hår af året rundt.  Den sorte lab får ofte et brunt skær i fældeperioden, mens den brune kan få en lidt bleget farve. Den gule variant skifter ikke så meget udseende.
fært Betegnelse for den duft et dyr efterlader kaldes fært.

førerhund

En hund som er trænet til at fører den blinde uden om forhindringer, standser ved kantsten, og kan finde forskellige lokaliteter som f.eks den nærmeste bager.

G

 

indeks

 

gen-test En gen-test kan vise visse arvelige sygdomme hos retrievere, bla. EIC, CNM, PRA.

godbidder

Under træning af hvalpe og unghunde kan man give godbidder, for at forstærke ros.

godsjagt

De fleste A-prøver bliver afholdt i forbindelse med en godsjagt.

golden retriever

En middelstor hund med et venligt og roligt sind. Pelsen er lang med faner på hale og ben, farven kan variere fra helt lys til mørk gylden. Populær familiehund. Se mere her

gulvtæppedummy

Træklods som er omviklet med gulvtæppe.

gå af hånd

Hvis hunden efter gentagne forsøg ikke reagerer på førerens kommandoer, kaldes det at gå af hånd.

H

 

indeks

 

halesøge

En hund som løber lige efter den anden hund i et søg halesøger, hvilket er belastende for hundens præmiering, da den ikke søger selvstændigt.

halt

Halter hunden når den skal på markprøve, kan den ikke deltage på prøven.

hareren

Kan man kalde sin hund hjem, hvis den løber efter hårdvildt er den hareren.

HD

Forkortelse for hofteledsdysplasi som er en arvelig lidelse, hvor hofteleddet bliver ustabilt. En nøjagtig diagnose for HD kan tages ved hjælp af røntgenbilleder, når hunden er fyldt 1 år. Dansk Kennel Klubs dyrlæge vurderer billederne, og man får efter kort tid resultatet. Retrievere som indgår i avl skal HD fotograferes.

heel

Engelsk udtryk for at gå tæt op ad førerens venstre ben.

hinter

Kommando for at gå tæt op ad førerens venstre ben

hjemkald

Hunden kaldes hjem til føreren ved hjælp af fløjtesignal eller andet.

Hjerteorm I de senere år er et stigende antal hunde her i landet blevet smittet med hjerteorm, også kaldet fransk hjerteorm. Det skyldes, at en stor del af de danske ræve er smittet. Smitten kommer ikke fra hund/ræv til hund, men via en snegl idet denne er såkaldt mellemvært for hjerteorm. Ikke store skovsnegle, men bittesmå snegle som sidder bag på græsstrå. Spiser hunden græs, vil den være i farezonen. Symptomerne er hoste, dårlig kondition, lungebetændelse og lidt ud over almindelig træthed.

hjælpehund

En hund som er trænet til at hjælpe en handicappet. Kan f.eks tænde for lyskontakter, bære vasketøj, samle ting op som er tabt og meget andet.

hofteledsdysplasi

Arvelig lidelse, hvor hofteleddet bliver ustabilt. En nøjagtig diagnose for HD kan tages ved hjælp af røntgenbilleder, når hunden er fyldt 1 år. Dansk Kennel Klubs dyrlæge vurderer billederne, og man får efter 3-4 uger resultatet. Retrievere som indgår i avl skal HD fotograferes.

hold fast

Kommando for at få hunden til at beholde apporten i munden. Hunden må ikke spytte apporten ud, men skal holde fast til føreren siger til.

hot spot

Nogle retrievere har tendens til at få retrievereksem også kaldet hot spot. Viser sig som en varm fugtig plet på huden, som skal behandles med medicin.

hundefløjte

En hundefløjte er et uundværligt redskab, når man fører hund. Med fløjten kan man få hundens opmærksomhed selv om den er meget langt væk.

hundegalskab En frygtet virussygdom, der angriber nervesystemet, er hundegalskab, også kaldet rabies. Sygdommen kan ramme både dyr og mennesker. Vaccination er meget effektiv, og derfor har de fleste lande særlige bestemmelser vedrørende indrejse af hunde. Sygdommen er ikke set i Danmark i mange år. Vaccination er et krav, når man melder til træning eller prøve.
hundeskove I Danmark har vi mange hundeskove. I disse skove må hunde gå uden snor, hvis ejeren har kontrol over hunden. Hundeloven gælder selvfølgelig også i hundeskovene. Se mere her
hundesyge Hundesyge skyldes en virus, som der ikke er nogen effektiv behandling mod, derfor er det vigtigt at også den ældre hund får sin årlige vaccination.

hvalpeliste

Racerne har en aktuel hvalpeliste med DKK registrerede retrieverhvalpe.

hyleri

En hund som hyler fordi den er ivrig, mens den bedømmes til en prøve, kan ikke præmieres.

hårdmundet

En hund som tygger hul på vildtet kaldes hårdmundet. Diskvalificerende fejl på markprøve.

I

 

indeks

 

ID nummer

Alle hunde skal have et ID nummer, og registreres hos Dansk Hunderegister inden de er fyldt 4 måneder. ID mærkningen kan være tatovering eller chip-mærkning.

insektstik Hvis hunden er stukket i munden, bør man lade en dyrlæge se på hunden hurtigst muligt. Reagerer hunden allergisk, bør man have noget medicin liggende, da insektstik jo ofte sker på ferie eller på en prøve, hvor man er langt fra sin dyrlæge. Det kan lindre at duppe med salmiak-spiritus.

international markprøve

Der kan på en international markprøve tilmeldes hunde fra andre lande, og titlen International Champion kan erhverves, hvis hunden kun mangler et certifikat fra udlandet.

INTJCH

Forkortelse for international jagt champion. Hunden skal være jagtchampion i sit hjemland, derudover behøves 2 CACIT opnået i 2 forskellige lande.

J

 

indeks

 

jagt forbi

Vildtet vises den sidste ære på vildtparaden, og signalet som blæses fra jagthornet er: Jagt forbi

jagtchampion

3 certifikater i vinderklasse på markprøve A, samt mindst 2. pr. på udstilling udløser titlen Jagtchampion.

jagtegenskaber Retrieveren er en jagthund, og burde derfor være født med jagtegenskaber. Desværre forekom-mer der tilfælde, hvor de jagtlige egenskaber hos en retriever ikke er findes.

jagthorn

Der blæses i jagthorn før, under og efter en jagt. Jagthornsblæsning hører til de traditionsbundne ritualer.

K

 

indeks

 

kanin

Kaniner bruges altid på B-prøver og kan forekomme på C-prøver.

kanvasdummy

En pose syet i kanvas og fyldt med savsmuld og sand.

kaster

På B og C-prøver vil der ude i terrænet stå en person (kaster) som, for at gøre vildtet synligt for hunden, letter det fra jorden.

kennelhoste En virus som smitter fra hund til hund, og som normalt kun giver lidt ubehag hos den ramte hund, der hoster et par gange. Imidlertid bør sygdommen tages alvorligt, da den kan udvikle sig til et bakterieangreb og en mere voldsom hoste. Hunde med kennelhoste må ikke deltage på prøver og til træning, da den er meget smitsom.
kennelnavn Et kennelmærke er beskyttet af  Dansk Kennel Klub og må kun benyttes af ejeren. Kennelnavnet er det navn som står foran hundens navn på stamtavlen. Alle opdrættere kan købe et kennelnavn hos DKK.

klapjagt

Jagt hvor folk danner kæde og klapper, for at få vildtet frem mod skytterne. Hunde og førere står bag skytterne for at apportere det nedskudte vildt.

klikker En klikker er en lille plastikdims, som man holder i hånden. Den giver et klik, når man trykker på den. Klikkersignalet forstærker hundens motivation ved indlæring af øvelser.

knaldapport

Hvis hunden løber, før føreren har givet lov, kaldes det en knaldapport.

knæk og bræk

I hunde/jagt verdenen ønsker man held og lykke på dagen med ordene: Knæk og bræk.

koblet

Når hunden har fået sin snor på er den koblet.

koldtvildtsprøve

På B og C-prøver anvendes dødt vildt som bliver udlagt, og disse prøver kaldes koldtvildtsprøver.

kondition En retriever er en jagthund, som skal kunne arbejde en hel dag på jagt. Det er derfor vigtigt at den er i en god kondition.

konkurrencebedømmelse

Vinderklasse på markprøve er en konkurrenceklasse, hvor de bedste hunde placeres som 1., 2., 3. eller 4. vinder. Der kan gives certifikat til 1. vinderen, som tæller til et championat.

krager

Skidtvildt som kan forekomme på B- og C-prøver.

kritik

Der gives en skriftlig kritik (bedømmelse) af hver enkelt hund på markprøve.

kryptorchid Hvis en hanhund kun har den ene eller ingen af testiklerne i pungen, når den er otte måneder gammel, er den kryptorchid. Lidelsen kan være arvelig. En kryptorchid hund må ikke bruges i avl.
kvalitetsbedømmelse Begynderklasse og åben klasse på markprøve, er en kvalitetsbedømmelse hvor præstationerne præmieres med en 1., 2., 3. eller 0 præmie. Hundene bliver kvalitetsbedømt af DKK-autoriserede markprøvedommere.

kønsmoden

I 8-10 måneders alderen bliver hunden kønsmoden. Ved denne tid kommer tæven for første gang  i løbetid, hanhunden begynder at løfte ben og interessere sig mere for tæver.

L

 

indeks

 

labrador retriever

Labradoren fås i sort, gul og brun, og pelsen er kort og tæt. Den er nem at dressere. Dens primære opgave er at apportere nedskudt fuglevildt, såvel fra vand som fra land. Se mere her

liggepletter

Specielt hos labradoren ses liggepletter, især på albuerne. Hunden lægger sig ofte på et hårdt køligt underlag, hvorved hårene slides af på de mest udsatte steder.

lineføring

Hunden går i snor ved førerens venstre side uden at trække.

lodtrækning

Tilmeldingen til A-prøver kan være stor, og derfor er der lodtrækning blandt de tilmeldte hunde. Reserver bliver brugt, hvis der er afmeldinger.

lopper Uanset hvor godt du behandler din hund, kan den blive smittet med lopper fra andre hunde, katte eller ræve. Lopperne lægger æg, som falder ned overalt, hvor hunden færdes, både på tæpper, i sprækker i gulvet og i haven. Loppen suger blod af hunden, hvilket fører til kløe, sår og at hunden taber noget af pelsen. Hunden risikerer at blive allergisk over for loppeangrebene. Det bedste er at forebygge problemet med loppemidler.

løbetid

Det er ikke tilladt, at føre en hund på prøve eller til træning, hvis den er i løbetid.

låser ved aflevering

Hvis hunden ikke vil åbne munden for at aflevere, låser den i kæberne.

M

 

indeks

 

markering

En apportgenstand som kastes, kaldes en markering, når hunden ser den falde.

markerer

Hunden markerer den nedfaldne apportgenstand, når den ser og hører nedfaldsstedet. Skal derefter hente markeringen ved at løbe lige ud og lige hjem.

markprøve

Dansk Retriever Klub afholder markprøver i hele landet. En markprøve bruges bla. til at finde de bedst egnede hunde til videre avl, for at forbedre racerne.

markprøvereglement

DRK har udarbejdet et markprøvereglement som er godkendt af DKK. Se mere her

mikrochip En microchip er en måde at ID mærke hunden. Mikrochippen bliver placeret lige under huden, hvor den gror fast.  Man kan med en chipscanner aflæse mikrochippen. Skal hunden over grænsen, skal den chipmærkes efter 26. maj 2011.
motion Det er ikke hensigtsmæssigt at motionere en  retriever før den er fyldt 1 år af hensyn til dens hofter og albuer. Når den er færdig med at vokse, er motion i normalt omfang sundt for hunden, f.eks svømning, løbeture eller en cykeltur.
motivation Hvis man føler sig motiveret til at gøre noget, så gør man det også bedre. Lækre godbidder er motiverende, når man træner, men det vil en kastet dummy også være for en retriever.

måge

Hører under kategorien skidtvildt.

måltider En hunds tarm er ikke lang, og derfor vil to måltider om dagen bedre kunne optages. Husk først at fodre hunden, når I kommer hjem fra træning.

N

 

indeks

 

narkohund Hund som er trænet til at finde narkotiske stoffer

O

 

indeks

 

OCD Osteochondrose er en betegnelse for flere forskellige ledsygdomme, der optræder i hundens vækstperiode. OCD kan ramme de fleste led i kroppen, men optræder især i skulder­ og albueled, og ofte vil der i leddet sidde et stykke brusk som en 'mus'. De første symptomer i form af halthed ses, når hvalpen er 5-7 måneder, da det er i den periode, hunden vokser mest. Der skal være arvelige anlæg for at sygdommen kan opstå, men det er sandsynligt, at lidelsen forværres ved kraftig fodring. OCD kan være så stærkt indvaliderende, at hunden må aflives. Diagnosen kan kun med sikkerhed stilles på grundlag af røntgenbilleder.
officielle prøver Resultatet fra en prøve bliver registreret hos DKK. Dommere på officielle prøver skal være autoriserede, hvilket vil sige, at de har en registreret dommeruddannelse.

omplacering

Det kan være nødvendigt at omplacere en hund, altså finde et nyt hjem til den, hvis f.eks. hund og fører ikke passer sammen.

områdefløjt

Fløjtesignal som bruges når hunden er i området hvor apporten ligger.

opsamling

På større jagter inviteres hundeførere og deres hunde på opsamling. Når jægerne har skudt, sendes hundene ud for at samle vildtet op.

ormekur Næsten alle hvalpe har orm, og derfor har opdrætteren allerede givet ormekur to gange. Det er nødvendigt at give hvalpen ormekur igen, når den flytter til sit nye hjem.

overspringshandling

Når hunden føler sig usikker eller presset af en situation f.eks. under træning, kan den lave en overspringshandling. Det vil sige, at den pludselig giver sig til at udføre en ny handling. At gabe, klø sig, ryste sig, slikke sig om munden, i en træningssituation kan være en overspringshandling.

P

 

indeks

 

parvovirus diarre Virusinfektion, som kan være livstruende for en hvalp. Det tilrådes at vaccinere hvalpen første gang, når den er syv uger, mens den stadig er hos opdrætteren.
Pelsmider Rovmiden, som også kaldes vandrende skæl, lever på hudens overflade. Hvis hunden er angrebet af rovmider, får midenymferne og de voksne mider hunden til at udvikle en masse små, tørre skæl. Skællene vil være mest udtalt langs siderne og på ryggen af hunden. Rovmider smitter hurtigt både mennesker og dyr.

Penn-HIP

Ny metode at måle hundens hofteled på. Kan måles fra hvalpen er ca. 4 måneder.

piberi

En hund som piber fordi den er ivrig, mens den bedømmes til en prøve, vil blive trukket i præmieringsgrad.

pinde Det er ikke hensigtsmæssigt, at kaste pinde til en retriever, da de kan gøre skade i hundens mund og svælg. Træner man med sin hund, er det også vigtigt, at den ikke lære at komme med en pind, hvis den ikke kan finde dummyen.
Progesterontest En test som anvendes til at bestemme den bedste dag for parring. En blodprøve viser progesteronindholdet. Praktisk hvis man skal køre lang for at få parret.

post

Nogle prøver kan være delt op i nummererede poster, hvor hunden får point ved hver post.

positiv forstærkning At belønne hunden for alt det, den gør rigtigt, vil få den til at gentage den adfærd, der udløste belønningen, og det kaldes positiv forstærkning.

PRA

Forkortelse for Progressiv retina atrofi som er et fremadskridende svind i de lysfølsomme celler i øjets nethinde. Lidelsen er arvelig og resulterer i hel eller delvis blindhed. Man kan ikke behandle PRA. Retrievere som indgår i avl skal øjenlyses, og DNA testes. Udelukkes fra videre avl, hvis de får konstateret PRA.

prægning Den vigtigste periode i hundens liv er prægningsperioden. Fra hvalpen er tre uger gammel, skal den præges på mennesker. Den har brug for at være sammen med mennesker, for at få et fortroligt forhold til os. Sker det først efter otte ugers alderen, vil hvalpen aldrig få det rigtige forhold til mennesker. Prægningsperioden regnes for at være fra hvalpens 4. til 11. leveuge, og i denne periode er det vigtigt, at opdrætteren sørger for at vænne hvalpene til så meget som muligt af det, som den voksne hund senere vil møde i tilværelsen.
præmiering På prøver tildeles hunden en 1. - 2. - 3. - 0. præmie eller et D for diskvalificerende fejl.
På udstilling tildeles hunden Excellent (fortrinlig), Very Good (meget god), Good (god), Sufficient(tilstrækkelig), Disqualified (diskvalificeret) eller Cannot Be Judged (kan ikke bedømmes).

på plads

Hunden sætter sig ved førerens venstre side.

R

 

indeks

 

rabies En frygtet virussygdom, der angriber nervesystemet er rabies også kaldet hundegalskab. Sygdommen kan ramme både dyr og mennesker. Vaccination er meget effektiv, og derfor har de fleste lande særlige bestemmelser vedrørende indrejse af hunde. Sygdommen er ikke set i Danmark i mange år. Vaccination er et krav, når man melder til træning eller prøve.

rapportering

Schweisshunden melder tilbage til sin fører, når den har fundet vildtet.

redningshund

Hund som er trænet til at finde overlevende i sammenstyrtede huse, kalkminer o.l.

regioner

Dansk Retriever Klub er delt op i 11 regioner fordelt over hele landet. Se mere her

retrievere

Der findes 5 retrieverracer. Retrieveren er en jagthund som bliver brugt til at apportere efter skuddet. Navnet nedstammer fra det engelske ”retrieve” som betyder at hente.

retrievereksem

Nogle retrievere har tendens til at få retrievereksem også kaldet hot spot. Viser sig som en varm fugtig plet på huden, som skal behandles med medicin.

Retrieveren

Postomdelt medlemsblad for medlemmer af Dansk Retriever Klub. Bladet udkommer 9 gange årligt og indeholder bl.a. aktuelle artikler om afholdte arrangementer og sundhedsstof. Se mere her

retrievermesterskabet

Afholdes 1 gang om året. Mesterskabet afvikles som en 2-dages prøve. Adgangskravet er to første præmier i åben klasse.

retrieversnor

En line som er snor og halsbånd ud i et. Let og hurtig at tage af og på.

RJK Forkortelse for Retrievernes Jagthunde Klub. Hundene stambogsføres i DJR (Dansk Jagthunde Register), der er en konkurrerende klub til DKK og ikke anerkendt af FCI. Hunde, der er stambogsført i DJR, kan derfor ikke deltage på hverken DKK eller DRK's prøver og udstillinger. Har man en retriever med en DJR stambog, er det muligt, at få hunden overført til en DKK stambog, hvis den opfylder visse krav.  

ro på post

Hunden skal sidde stille, mens den venter på, at det bliver dens tur til at arbejde. Hunden må hverken pibe eller gø, dette trækker ned i præmieringen, hvis man er på prøve.

ros

Vigtigt i træning, at rose hunden er en ting man aldrig må glemme. Bruges for at forstærke hunden i, at den gjorde det rigtige.

rovmider Rovmiden, som også kaldes vandrende skæl, lever på hudens overflade. Hvis hunden er angrebet af rovmider, får midenymferne og de voksne mider hunden til at udvikle en masse små, tørre skæl. Skællene vil være mest udtalt langs siderne og på ryggen af hunden. Rovmider smitter hurtigt både mennesker og dyr.

ræveskind

Bruges til omvikling af dummy

S

 

indeks

 

samarbejde

Det er vigtigt, at hund og fører har et godt samarbejde. Bliver bedømt på prøver.

schweiss

Ordet schweiss betyder vildtblod, og blodsporet efter et anskudt eller påkørt stykke vildt, er det eftersøgningshunden følger.

schweisshund

Hund som er trænet til at følge sporet efter et dyr som er anskudt eller påkørt.

schweissregister

Register for registrerede schweisshundefører. Se mere her

SD2 forkortelse for "Skeletal Dysplasia 2", også kaldet dværgvækst. Knoglesygdom i benene, som gør at de er kortere end normalt. Der kan gen-testes for denne sygdom.

siddende aflevering

Hunden sidder ned på venstre side eller foran føreren, når den afleverer. Siddende aflevering er kun et krav til brugsprøven.

sit

Kommando for at få hunden til at sidde.

skader

Skidtvildt som kan forekomme på B- og C-prøver.

skidtvildt

Måger, krager og skader.

skinddummy

Dummy som er beklædt med skind som f.eks. ræv, kanin, rådyr, mink eller andet.

skovflåt

Den kaldes i folkemunde for en tæge, hvilket er forkert. Flåten er udbredt i hele landet og er en blodsugende mide, som kan forårsage forskellige sygdomme. De mest kendte er borreliose og erhlichiose.

skriftlig kritik

Der gives en skriftlig bedømmelse af hver enkelt hund på markprøve.

skrub

Høj vegetation med tidsler, brændenælder, siv og lignende.

skud

På prøver bruges der skud (løst krudt) når der falder en apportering.

skudfast

En hund er skudfast, når den viser interesse og ikke frygt, når der skydes.

skudræd

En hund som løber bort, eller viser angst når den hører skud, er skudræd, og kan ikke præmieres.

slagsmål Det er ikke ofte at retrievere slås, men kan lige så vel opstå mellem to tæver som mellem to hanhunde. Hvis to hunde kommer op at slås, mens de er på prøve, får de et 0
skæl Rovmiden, som også kaldes vandrende skæl, lever på hudens overflade. Hvis hunden er angrebet af rovmider, får midenymferne og de voksne mider hunden til at udvikle en masse små, tørre skæl. Skællene vil være mest udtalt langs siderne og på ryggen af hunden. Rovmider smitter hurtigt både mennesker og dyr.

spor

I sportræning bruges f.eks. en kanin, som trækkes gennem et spor. Hunden skal følge sporet og til sidst finde kaninen som bringes til føreren.

spring

Kommando for at få hunden til at springe over f.eks vildthegn eller grøft.

stambog

For at deltage på prøver arrangeret af DRK og DKK skal hunden have en stambog. Denne er bevis på at hunden er raceren, og er efter registrerede forældre.

stamtavle

I hundens stamtavle kan man finde alle hundens forfædre, deres titler, farve og sundhed.

stamtavlebog

Bog med fotos og stamtavler som udgives af racerne i retrieverklubben.

startnummer

Ved modtagelsen af kvittering og katalog er også et startnummer, som skal bæres synligt under bedømmelsen.

stay

Engelsk ord for bliv.

stjæle fært

En hund som løber lige efter den anden hund i et søg stjæler fært, hvilket er belastende for hundens præmiering, da den ikke søger selvstændigt.

stjæle vildt

Stjæler hunden vildt fra den anden hund, er det en belastende fejl.

stopfløjt

Bruges for at stoppe hunden og få dens opmærksomhed.

stoplydig

Når der fløjtes stop til hunden, skal den øjeblikkeligt stoppe og se på sin fører.

straf Det er ikke hensigtsmæssigt at straffe sin hund, hverken med råb eller slag. Udfører man fysisk straf på hunden, mens man er på prøve, udløser det øjeblikkeligt et 0.

stående aflevering

Hunden afleverer stående foran eller ved siden af føreren.

svampehund

Hund som er trænet til at finde svampeangreb i huse.

Sygeforsikring En sygeforsikring dækker de dyrlægeudgifter, man får hvis hunden bliver syg eller kommer til skade.

såt

En jagt består ofte af flere såter. Et afgrænset område af gangen bliver drevet igennem.

T

 

indeks

 

tak

Bruges for at få hunden til at slippe apporten og afleverer til føreren.

tatovering

ID nummer som tatoveres enten i højre øre eller i højre lyske.

temperament

De fleste retrievere er kendt for at have et super godt temperament. Kendetegnene for et godt temperament er: omgængelig, hengiven, glad. Desværre findes der retrievere med et dårligt temperament som bl.a. sky, aggressiv, dominerende. 

tennisbold

Velegnet som trænings-alternativ, nem at have med i lommen.

terrænskift

En sti, vej, grøft eller ændring af vegetation i terrænet er et terrænskift.

testikler Hos hanhunde skal begge testikler være helt udviklede og ligge normalt i pungen, senest når hunden er otte måneder gammel. Er dette ikke tilfældet, må hunden ikke bruges i avl.

The workers

Labradorbog med stamtavler på alle engelske markprøve-champions fra 1904 – 1993.

tilbagekald

Bruges når man kalder hunden hjem.

tilbagesending

Hunden sendes på en udlagt apport, hvor den f.eks. selv har været med ude, da den blev lagt.

Tillykke med hvalpen

Håndbog som er udgivet af Dansk Retriever Klub.

tilmeldingsfrist

Tilmeldingsfrist til klubbens officielle arrangementer er ca. 5 uger.

totverbelle

Når schweisshunden har fundet dyret, skal den af sig selv halse vedvarende i 10 min., og må på ingen måde opmuntres til at give hals. Dette kaldes en totverbeller.

trampejagt

Vildtet flyver op mens hundene bevæger sig fremad i terrænet, og går fri ved fod. Der afgives skud, hunden skal sætte sig og må først apportere, når den får lov.

trippelmarkering

Der kastes 3 apportgenstande som hunden markerer og derefter henter en af gangen.

træning

Retrieverklubben tilbyder træning for alle retrievere med DKK stambog

tæger

En tæge er et lille ufarligt insekt, som ofte bliver forvekslet med den mere farlige skovflåt.

U

 

indeks

 

ud

Kommando bruges for at sende hunden ud i terrænet

udholdenhed

Arbejder hunden energisk til opgaven er løst er den udholdende.

udmærkelse

Kan gives i vinderklasse til hunde som har gennemført prøven tilfredsstillende, men ikke er blevet placeret.

underuld

Labrador retrievere har dobbeltpels, hvilket betyder at den underste pels er ulden og vandskyende. Den yderste pels består af dækhår som er kraftige og blanke.

unghundemesterskab

Afholdes 1 gang om året for retrievere. Adgangskrav: Over 12 mdr. under 24 mdr.

V

 

indeks

 

vaccination

For at deltage til træning, markprøve og udstilling skal hunden være vaccineret mod hundesyge og parvovirus.

vandapport

Apportgenstand som ligger på vand.

vandapportør

Hund som henter apporten i vand.

vandhale

Ca. 1/3 af halen står vandret ud fra haleroden, resten hænger lige ned, og det ser ud som om halen er brækket. Hunden har fået en bindevævsinfektion som er ufarlig, og går over efter nogle dage, kommer ofte af kulde. Det er altid godt at tørre hundens bagpart godt efter en våd jagt.

vandpassion

Retrieveren bør have stor vandpassion, hvilket vil sige, at den uden tøven går i vand.

vandrende skæl Rovmiden, som også kaldes vandrende skæl, lever på hudens overflade. Hvis hunden er angrebet af rovmider, får midenymferne og de voksne mider hunden til at udvikle en masse små, tørre skæl. Skællene vil være mest udtalt langs siderne og på ryggen af hunden. Rovmider smitter hurtigt både mennesker og dyr.
varme Lad ALDRIG en hund sidde alene i bilen, hvis det er varmt. Heller ikke selvom vinduet står lidt åbent, og den har vand. Hunden bliver overophedet i løbet af utrolig kort tid.

varmtvildtsprøve

A-prøver bliver afholdt i forbindelse med en jagt, og kaldes varmtvildtsprøve.

vedholdenhed

En hund som koncentreret bliver ved med at søge er vedholdende.

verweiseren

En schweisshund som kaldes verweiseren, viser ved sin adfærd føreren, at den har fundet dyret, og nu vil lede ham ind til det. Det kan f.eks være ved at tage ham i ærmet, cirkle foran ham, springe op.

vildtbehandling

Den måde hunden bærer/behandler vildtet på, når den vender hjem til føreren kaldes vildtbehandling.

vildt

Fugle- og hårvildt bruges på A – B og C-prøver.

vildtparade

En jagt afsluttes med en vildtparade, hvor det nedlagte vildt er lagt pænt ved siden af hinanden. Derefter blæses signalerne for de enkelte dyr samt jagt forbi.

vildtpleje

Vildtpleje skal tilgodese dyrelivet ved at dyrene får en øget fødemængde og bedre skjulesteder. Dermed skabes variation i antallet af arter som opholder sig i området, ligeledes skal vildtplejen holde på vildtet.

vildtspor

Der udlægges et spor som hunden skal følge. Bruges ved træning af schweisshunde.

vildttaske

Taske til at bærer vildt/dummyer i.

vinderklasse A-prøve

Markprøve som bliver afholdt på en jagt. Konkurrencebedømmelse hvor der kan tildeles certifikat. Adgangskrav: 1. præmie på markprøve A i åben klasse A.

vinderklasse B-prøve

Markprøve hvor flere hunde kan afprøves samtidigt. Konkurrencebedømmelse hvor der kan tildeles certifikat. Adgangskravet er to første præmier i åben klasse.

vindretning

Ved udlægning af frit søg, kan man ved hjælp af vindretningen hjælpe hunden til at få bedre fært af det udlagte vildt/dummy.

W

 

indeks

 

walking up

Vildtet flyver op mens hunde og førere bevæger sig i række fremad i terrænet. Der afgives skud, hunden skal sætte sig og må først apportere, når den får lov.

watertail Engelsk udtryk for vandhale. Ca. 1/3 af halen står vandret ud fra haleroden, resten hænger lige ned, og det ser ud som om halen er brækket. Hunden har fået en bindevævsinfektion som er ufarlig, og går over efter nogle dage, kommer ofte af kulde. Det er altid godt at tørre hundens bagpart godt efter en våd jagt.

working test

En prøveform med afprøvning af hunden som på B-prøver , dog anvendes der dummier  i stedet for vildt. Der er flere poster, og hunden tildeles point ved hver post.

Å

 

indeks

 

åbenklasse A-prøve

Markprøve som bliver afholdt på en jagt. Adgangskrav: 1. præmie i åben klasse på markprøve B. Dømmes som en kvalitetsbedømmelse hvor der kan gives 1. – 2. – 3. præmie og 0 – D.

åbenklasse B-prøve

Markprøve hvor hundene bedømmes 2 af gangen. Adgangskravet er to 1. præmier i begynderklasse eller at hunden er over 20 måneder gammel og har bestået brugsprøven. Dømmes som en kvalitetsbedømmelse hvor der kan gives 1. – 2. – 3. præmie og 0 –  D.

1. præmie

Præmiering for den gode og sikre præstation.

2. præmie

Præmiering for den gode præstation med enkelte mangler.

3. præmie

Præmiering for den acceptable men dog mangelfulde præstation.

0. præmie

Præmiering som gives for den helt utilstrækkelige præstation.

 

Vi håber du fandt, hvad du søgte.

Du er altid velkommen til at kontakte os,
hvis der er ord eller forklaringer, som virker uforstående.

 holleogmalene@mail.dk

Copyright Partridge Labradors 2005

 

 

                                                                           [ Tilbage ]