info    |    vores hunde   |    hvalpe    |    hundefoder   |    sidste nyt  |    sundhed    retrieverordbog   |    kontakt  |    forside

 

  Et hvalpekuld
 

 

Vi har ikke hvalpe så tit, da vi gerne vil have det overskud, det kræver i de otte uger hvalpene bor hos os. Vi har her lavet en lille beskrivelse af, hvordan vi har et hvalpekuld.
 

Vi har valgt, at have vores hvalpe inde hos os alle otte uger, da vi føler, at vi har den bedste kontakt, hvis de er der, hvor vi selv opholder os mest. Langt de fleste af vores hvalpe kommer til at bo hos familier, hvor hvalpen skal bo inde i huset, og i de tilfælde hvor den også skal være i hundegård, kan hvalpen nemt lære dette, når den flytter som otte ugers.

Hvalpene bliver født inde i køkkenet, og de første 3 uger er de i hvalpekassen, hvor de ikke laver meget andet end at spise og sove. Når de begynder at gå rundt i kassen, kræver de mere plads, og så er det tid til at få den store hvalpegård ind i huset. Den fylder næsten hele køkkenet, men vi nyder at have hvalpene så tæt på, da det er vigtigt, at de får så mange daglige lyde og oplevelser som muligt.

Når de kommer i den store hvalpegård, hvor deres tæppe ligger i den ene ende, og aviserne på resten af gulvet, er det naturligt for hvalpene at søge væk fra tæppet for at tisse. Det er derfor meget vigtigt, at de nu har mulighed for at komme væk fra deres soveplads. De tumler ud på aviserne, når de har sovet, og efter et par dage, er der faktisk ingen som laver uheld på tæppet.

Der bliver givet ormekur, når de er 3 og 7 uger. De får flydende Panacur som gives over 3 dage.

En større appetit begynder også at melde sig i 3 ugers alderen, og deres første måltid bliver serveret i et tærtefad, som ikke har så høj en kant. Hvalpefoderet blødes op i vand og blendes, og inden servering bliver det lunet i microovnen, da hvalpene nemt får dårlig mave, hvis maden er for kold. Vi bruger Nutra Nuggets Large Breed Puppy til vores hvalpe. Det er så utroligt vigtigt, fra starten at fodre hvalpene med et godt foder for at undgå de lidelser, som en forkert fodring kan føre til. Et fuldfoder indeholder alt det hvalpen har brug for, og det er derfor ikke nødvendigt at bruge tilskud af nogen art. Energien i foderet bruges til at vedligeholde kroppens funktioner, men hos hvalpe og unghunde også til at vokse af. Derfor bruger hvalpe dobbelt så meget energi pr. kg legemsvægt som udvoksede hunde.

Vi bruger altid et bestemt fløjtesignal, når der serveres foder. På den måde forbinder hvalpene fløjtet med noget godt, og de kommer derfor altid, når vi fløjter. Det gør det nemt for deres kommende ejere at kalde dem hjem ved først at fløjte og derefter bruge det kaldenavn hvalpen skal have. Faktisk glemmer de aldrig helt mad-fløjtet, vi kan godt få besøg af gamle hvalpe som tydeligvis genkender fløjtet, og glad logrer og kigger forventningsfuldt på os.


  

Hvalpenes sanser er helt åbne, når de er fyldt tre uger, fra den periode afspiller vi "Auritus" for dem. Det er en lyd-cd som er fyldt med forskellige lyde, som de sikkert vil blive udsat for senere i livet. De hører cd’en hver dag, og de sover uden at vippe med et øre, mens lyden af riffelskud, barnegråd, hylende grise osv. fyger gennem luften.
Auritus er opbygget af syv lydgrupper, som er de lyde hunde ofte reagerer på, desuden afsluttes cd’en med havets rolige bølgeskvulp. Cd’en er optaget og mixet med professionelt lydudstyr og er af højeste tekniske kvalitet. Den er lavet i samarbejde med Dansk Kennel Klub og adfærdskonsulent Lise Lotte Christensen.
Vi håber at den er med til at give hvalpene et afslappet forhold til alle hverdagens små og store lydoplevelser.

De bliver mere sikre på benene, i løbet af deres 4. leveuge, og i 4 ugers alderen er de ved at være hurtige. De leger med hinanden, knurrer og bjæffer og løber rundt med paprør og legetøj i munden. Når vejret tillader det, begynder de at komme med deres mor ud på den lukkede terrasse/gårdsplads. De snuser nysgerrigt til alle de nye ting, og nyder tydeligt at være ude. De får nu deres mad serveret udenfor, de spiser hurtigt op, for derefter at løbe hen i det nærmeste hjørne for at gøre sig ren.

I 5 ugers alderen er de store nok til at gå en tur med ned til søen, som ligger nede på vores mark. De første gange har de kun deres mor med, men når de kender turen, kommer resten af hundeflokken også med. Det er interessant at observere dem i flokken, de kender deres plads og ved godt, at de er nederst i hierarkiet.  Det afhænger af årstiden, om de er ude at bade i søen, men lidt soppen i vandkanten bliver det nu altid til.
Det er også nu de lærer kommandoen: Nej. Når de begynder at bide os i fingre og tæer, tager vi dem let i nakken og siger: "Nej" og så snart hvalpen stopper med at bide, roser vi og kæler. Hvalpen giver sig straks til at slikke os under hagen og i ansigtet. Det er den måde den fortæller, at den har forstået det. De prøver kun at bide et par gange, så er det ikke nødvendigt, at opdrage mere lige på det område. Nej kommandoen er vigtig senere i hvalpens opdragelse, men man skal altid huske at rose, når hvalpen stopper og i stedet gør det rigtige.

I de sidste uger får de lov til at lege med ræveskind, og vi præsentere dem enkeltvis for duer, ænder og kanin. Der er i et kuld altid forskel på, hvordan de reagere. Nogle hvalpe er først lidt forsigtige, og skal lige snuse og være sikker på ikke at blive overfaldet af noget farligt. Andre springer lige hen til duen og apportere den.

Foderbolden er altid populær, de lærer hurtigt, at der kommer foderpiller ud, når de skubber til bolden, og den bliver puffet rundt i hele gården, til den er helt tom. Aktiviteter hvor hvalpen skal bruge næsen er gode, fordi hunden også mentalt bliver træt. Deres foder bliver også fordelt ude på græsset, og så kan det nok være, at de små hvalpenæser kommer i gang med at gennemsøge hele græsplænen.

Vi går forskellige ture med hvalpene, så de til sidst har været overalt. Stalden, laden, garagen, maskinhallen, ja der er nok af udflugtsmuligheder. De følger alle med i samlet flok, og de er nemme at samle med madfløjtet, hvis de er blevet spredt lidt for meget.

Fra 7. uge er hvalpene så dygtige til at holde sig rene inde i huset, at de først tisser, når de bliver lukket ud ved 7 tiden om morgenen. Det kræver så også, at vi er kvikke til at få dem ud lige med det samme. Der er en låge i hvalpegården og havedøren er lige overfor, så med en skål mad i hånden, vælter hele flokken ivrigt ud af døren. Hvalpene er vågne i 1 times tid af gangen, og når de sover, tager de en ordentlig lur. Så holder vi øje med, hvornår de begynder at røre på sig, og så kommer de ud at tisse med det samme. Det resulterer i, at der næsten ikke bliver tisset indenfor, den sidste uge vi har dem hjemme.

At vælge den rigtige hvalp, når den er 7 uger, kan være svært, og derfor er det vigtigt, at vi kender hvalpekøbernes forventninger. Når man går sammen med et kuld hvalpe i to måneder, lærer man deres temperament at kende, og derfor hjælper vi med at vælge den hvalp,  som passer bedst til hver enkelt familie og deres behov.
De bliver chippet i 7. uge, og det bliver udført af vores dyrlæge, der også laver sundhedcheck med sundhedsbog på hver enkelt hvalp. Chippen bliver placeret under huden med en sprøjte, og da det går meget hurtigt, kommer der kun et enkelt piv fra hvalpen. De fortsætter upåvirket deres leg, når de er tilbage i flokken. Vi har anskaffet en microchip-læser, så vi altid kan "aflæse", hvem der er hvem, hvis deres farvede halsbånd skulle falde af.

Til sidst er der kun, at sige farvel til en flok herlige hvalpe, men vi holder kontakt med dem, og inviterer til hvalpetræning for de, som kommer til at bo i nærheden. Det er vigtigt for os at vide, at familien og hvalpen trives godt sammen, og at kunne give et godt råd undervejs. Mange gange kommer spørgsmålene jo først, når man har fået hvalpen hjem.
Vi tilmelder hvalpekøberne 1/2 års medlemskab af Dansk Retriever Klub, hvor også bogen "Til lykke med hvalpen" følger med.

Der er i Dansk Retriever Klub altid mulighed for at få trænet sin hund.
Danmark er opdelt i 11 regioner, med hver deres folkevalgte regionsledelse. Regionerne står for den daglig kontakt til mange medlemmer, idet det er her træningen af medlemmernes hunde foregår. Træningen består dels af lydighedstræning dels af markprøvetræning og er opdelt i en forårs- og en efterårssæson. Udover forårs/efterårstræning tilbydes der på nogle træningspladser træning af hvalpe, når der kan samles et hold. Klubben afholder markprøver dels som koldtvildts- og dummyprøver, hvor hundene apporterer udlagt og kastet vildt/dummier og som prøver afholdt på fuglejagter, hvor hundenes opgave udelukkende er at apportere anskudt og dødskudt vildt.
Se evt. mere på
www.dansk-retriever-klub.dk

Vi har lavet en Retrieverordbog for nye retrieverejere, da man i retriever verdenen kommer til at høre mange "underlige" ord og vendinger.
 

 

Vores hvalpe sælges med:
 

a Dansk Kennel Klub stambog link

a Dansk Kennel Klub købsaftale link

a Medlemsskab af Dansk Retriever Klub link

a Sundhedsbog fra dyrlægen

a Hvalpemappe

a Hvalpebog fra Dansk Retriever Klub

a ID mærkning med chip

a 1. vaccination

a Ormebehandling

a Hvalpefoder Nutra Nuggets Large Breed Puppy

a Hvalpepakke med bla. line og dummy

a God socialisering med opvækst indenfor


Lidt gode hvalpe råd

En papkasse er god og billig underholdning for en hundehvalp, også når den flytter hjemmefra, så snup en papkasse med hjem, næste gang I er ude at handle. Ellers har en 1/2 liters sodavandsflaske også høj underholdningsværdi. Man skærer et lille hul i siden af flasken, så der lige kan komme hundefoderpiller ud, så skruer man proppen af, fylder lidt piller i flasken, sætter proppen GODT fast igen, og vupti, har man en 1/2 times rigtig god udfordring til hvalpens næse og hjerne. Der sker nemlig det, at når hvalpen bruger sin næse på at finde f.eks. godbidder, bliver den bagefter meget træt, fordi den faktisk har brugt sin hjerne lige så meget som sin næse. Så det er en god ide, at fylde lidt i flasken, når hvalpen skal være alene hjemme. Men HUSK at det foder den får som godbidder, skal trækkes fra den daglige mængde mad..!

I stedet for at give hvalpen en masse tyggeben/griseører som kan være allergifremkaldende, kan man give en rå gulerod. Den er ikke tilsat en masse unødvendige sojaproteiner, fedtstoffer, smagsstoffer og farve, men giver til gengæld god tyggemotion for tænderne. Når hvalpen bliver større, er et af de bedste tyggeben, man kan give den, et okse/kalveben fra slagteren, det er igen sundt og uden tilsætningsstoffer.


Fyldte klove klar til fryseren


Man kan også købe okseklove, som holder utroligt længe, og for at gøre dem ekstra spændende, kan man blende opblødt hundefoder, som man fylder i kloven, og fryser ned. Den er også god at have med til hundetræning, da ventetiden ofte kan være lang og stressende.

En anden sjov og sund godbid er isterninger. De er specielt gode, hvis man har en hund med allergi. Husk dog at man ikke skal give for mange af gangen, da hunden kan få dårlig mave af alt det kolde.


Isterninger er også godbidder

Grunden til at man ikke skal købe billige hundekiks/hundefoder hos købmanden er, at der i mange af produkterne er tilsat sojaprotein, som er en meget billigere proteinkilde. MEN det forholder sig bare sådan, at hunde ikke kan udskille sojaprotein, så i stedet ophober det sig i nyre og lever, og det eneste sted det kan komme ud er gennem huden. Det viser sig som kløe hos hunden, som vil krasse og klø sig hele tiden, og I vil sikkert tro, at det er lopper. TO hundekiks om dagen kan være nok til at ødelægge det hele, selvom man ellers bruger et godt kvalitetsfoder til sin hund. Så husk, det er IKKE lige meget, hvad man putter i hundeskålen.


 

 
  Copyright www.partridge.dk

                                                                             [ Tilbage ]